De Zonnegroet is van oorsprong een ochtendritueel, als groet aan de opkomende zon die haar energie naar de aarde brengt. Maar je kunt het eigenlijk op elk moment van de dag doen. Het is een complete oefening op zich, maar kan ook gebruikt worden als voorbereiding op een intensievere yogasessie. Je kunt de serie 3-20 keer herhalen.
De Zonnegroet zorgt voor een goede doorstroming van energie door het lichaam en stimuleert de bloedsomloop.
Je wordt soepel en flexibel van de Zonnegroet doordat je je spieren rekt tijdens de beoefening, ook het zenuwstelsel en het spierstelsel worden aangesproken
Je kunt de Zonnegroet vloeiend uitvoeren, waarbij de adem de houdingen leidt. Je spant je in met de houdingen en de inademing, maar je ontspant met de uitademing in de houding. De ademhaling wordt breder, dieper en goed gereguleerd.
Het doen van de Zonnegroet vergt veel inspanning, de bloedsomloop wordt gestimuleerd waardoor ook het hart beter gaat werken.
Het is een complete work-out voor je lichaam: buikspieren, armspieren, beenspieren. Je traint ze allemaal met de Zonnegroet.
De organen moeten harder werken tijdens het sporten, wat je immuunsysteem positief stimuleert. Ook worden de organen tijdens de verschillende houdingen gemasseerd, wat goed is voor de spijsvertering.
De Zonnegroet heeft een ontspannende werking. Je moet je concentreren op de bewegingen. Door bewegingen en adem te combineren heeft dit een ontspannend effect op je lichaam, maar krijg je nadien meer energie.
Eigenlijk zouden we moeten spreken van een zonnegroet en niet van de Zonnegroet, omdat er verschillende varianten zijn.
Begin in samasthiti (tadasana): sta rechtop met je voeten tegen elkaar en je armen langs je lichaam, handpalmen naar je dijen. Stop de staart van de wervelkolom in. Concentreer je op je lichaam terwijl je je voorbereidt op de houdingen die je gaat uitvoeren.
1. Pranamasana –
Gebedshouding: Houd je voeten bij elkaar en breng je handen voor je lichaam. Plaats je handpalmen tegen elkaar met je vingers omhoog. Houd ze voor je borst, met je duimen tegen het borstbeen. Adem een paar keer in en uit terwijl je in deze houding staat.
2. Hasta uttanasana –
Haal diep adem. Til je armen op en buig naar achteren. Duw je heupen iets naar voren. Strek omhoog en naar achteren zo ver als je kunt, en strek ook je vingers. Houd je hoofd in lijn met de bovenarmen. Terwijl je jouw hoofd en nek naar achteren kantelt, moet je ervoor zorgen dat je ze niet belast.
3. Padahastasana –
Adem uit terwijl je naar voren en naar beneden buigt richting je voeten. Buig vanuit de onderrug. Vingers en tenen in lijn. Plaats je handpalmen op de grond naast je voeten. Je hoofd hangt naar beneden en raakt (bijna) je knieën. (Je kunt uw knieën buigen als je niet zo flexibel bent). Plaats uw handen op de grond en probeer uw benen zo ver mogelijk te strekken.
4. Ashwa Sanchalanasana –
Adem in en leg je rechterbeen naar achteren, rechterknie op de mat, rechtertenen ontspannen. Je linkervoet blijft tussen je handen. Hef je hoofd en borst omhoog. Open je schouders en kijk omhoog.
5. Phalakasana –
Houd de adem in. Leg je linkerbeen naar achteren en adem in. Plaats je linkerbeen naast je rechterbeen. Je hebt nu gestrekte armen en benen. Breng je lichaam, hoofd, nek en ruggengraat in een rechte lijn.
6. Ashtangasana –
Adem uit en laat je knieën op de grond vallen en laat dan je bovenlichaam zakken. Je lichaam raakt de grond op acht punten: handen, knieën, voeten, borst en voorhoofd of kin.
7. Bhujangasana –
Adem in en til je hoofd en borst op en kijk omhoog. Verplaats je gewicht naar voren zodat je lichaam grotendeels op de grond ligt. Het gebied onder de navel op de mat plaatsen. Schouders open en ellenboog ingetrokken. Als je enig ongemak in de nek ondervindt, kijk dan naar voor.
8. Adho Mukha Svanasana –
Adem uit, buig de tenen en til je heupen op tot je lichaam een driehoek vormt. Je armen en benen zijn volledig gestrekt. Probeer je hielen op de mat te brengen.
9. Ashwa Sanchalanasana –
Adem in en breng je rechtervoet naar voren tussen je twee handpalmen, die plat op de grond liggen. Linkerknie op de mat, linkertenen ontspannen. Hef je hoofd en borst omhoog. Open je schouders en kijk omhoog.
10. Padahastasana –
Keer terug naar de ‘staande voorwaartse buiging’. Plaats je linkervoet naast je rechtervoet terwijl je uitademt. Je handpalmen liggen plat op de grond, vingers en tenen in één lijn. Strek en probeer dicht bij je knieën te komen.
11. Hasta uttanasana –
Adem in en strek naar voren en naar boven, en strek je armen omhoog en buig naar achteren.
12. Pranamasana –
Keer terug naar de startpositie. Breng je armen weer naar beneden terwijl je uitademt. Plaats je handpalmen tegen elkaar en breng je handen voor je borst met je duimen tegen je borstbeen. Ontspan en laat je armen weer langs je lichaam hangen.
Herhaal de andere kant, wissel rechts voor het linkerbeen. Maak vloeiende, continue bewegingen om van de ene positie naar de andere te gaan.
Het wordt gebruikt als de meest voorkomende vorm van begroeting in India en veel oosterse landen.
Het vormt de eerste en laatste asana van de reeks poses van Surya Namaskara.
Het creëert een gevoel van ontspanning en concentratie voor het begin van de Surya Namaskara-houdingen.
VOORDELEN VAN HASTA UTTANASANA (POSITIE MET OPGEHEVEN ARMEN)
Opent de borst.
Het buigen helpt bij het losmaken van de knopen en het versterken van de spieren voor een gezondere rug.
Werkt op buikorganen en spieren.
Kalmeert de hersenen.
Het helpt de balans, flexibiliteit en houding van het lichaam te verbeteren.
Het helpt stress, vermoeidheid en angst te elimineren;
Het is gunstig voor mensen die lijden aan problemen in verband met de keel- en neusregio's;
Het verbetert de bloedcirculatie.
Versterkt en activeert de spinale zenuwen en spieren.
Masseert de buikorganen.
De asana is gunstig voor mensen die lijden aan een opgeblazen gevoel, maagproblemen, obstipatie en indigestie.
Het rekt de wervelkolom en verhoogt zo de flexibiliteit van de rug.
Het versterkt de borstspieren en helpt zo bij het vergroten van de capaciteit van de longen.
De houding masseert de buikorganen en verbetert hun werking.
Versterkt de beenspieren en zorgt voor evenwicht in het zenuwstelsel
Buikkracht en uithoudingsvermogen.
Versterkt de armen.
Gunstig voor rugspieren.
Stabiliteit en flexibiliteit.
Lichaamsbewustzijn.
Verbetert de flexibiliteit en houding.
Het verbetert je zelfbewustzijn.
Het versterkt de spieren van de handen en benen.
Het versterkt de borst.
Opent de schouders en nek.
Verstevigt de buik.
Versterkt de gehele rug en schouders.
Verbetert de flexibiliteit van de boven- en middenrug.
Verbetert de bloedcirculatie.
Vermindert vermoeidheid en stress.
Strekt de spieren van de rug.
Strekt alle buik- en bekkenspieren uit en maakt de heupen losser.
Het helpt de vette en slappe buik te verminderen.
Interne organen in de buikstreek krijgen een goede massage.
Verbeterde bloedcirculatie
De Surya Namaskar kan snel of langzaam worden uitgevoerd.
Het is een uitstekende stretch die lichaam en geest harmoniseert.